De economie van Zwitserland heeft in 2013 aanzienlijk beter gepresteerd dan de omringende eurozone.

De economie van het Alpenland groeide met 2 procent, terwijl de eurozone vorig jaar een krimp optekende van 0,4 procent.

Volgens cijfers van de Zwitserse overheid die donderdag naar buiten kwamen, droegen vooral de consumentenbestedingen positief bij aan de groei. In het vierde kwartaal van 2013 ging het Zwitserse bruto binnenlands product (bbp) met 0,2 procent vooruit in vergelijking met de voorgaande periode en met 1,7 procent op jaarbasis.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt voor dit jaar een groei van de Zwitserse economie met 1,8 procent. Voor de eurozone rekent het IMF op een vooruitgang met 1 procent.

Referendum immigratie Zwitserland

De bevolking van Zwitserland heeft begin februari in een referendum nipt gestemd voor het aan banden leggen van immigratie uit de Europese Unie. Van de stemmers was 50,3 procent voor. Dat bevestigde de Zwitserse vertegenwoordiging bij de Europese Unie zondag.

Het referendum legde de vraag voor of er maximale aantallen per jaar moeten worden vastgelegd voor de immigranten. Dat staat haaks op het afgesproken vrij verkeer van personen dat de Zwitsers 12 jaar geleden hebben afgesproken met de Europese Unie. Nu dreigt een flinke ruzie. Elk jaar gaan circa 80.000 mensen in Zwitserland werken en wonen en driekwart van hen komt uit de EU.

De Europese Commissie (EC) reageerde op de uitkomst van het Zwitserse referendum. Volgens het dagelijks bestuur van de EU gaat de geplande immigratiebeperking ,,in tegen het principe van het vrije verkeer van personen tussen de EU en Zwitserland.'' De commissie liet in een verklaring weten te gaan onderzoeken wat de uitkomst van het referendum betekent voor de verhoudingen tussen Brussel en Bern.

De volksraadpleging was een initiatief van de conservatieve Zwitserse Volkspartij (SVP), die zich zorgen maakte over ,,massa-immigratie'' uit de Europese Unie.

Tegenstanders voerden aan dat een 'ja' zou leiden tot een ontwrichting van alle met de EU gemaakte afspraken. Dit zou een zware economische klap kunnen betekenen voor Zwitserland, dat de Unie als belangrijkste handelspartner heeft.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl